Astro-Power-Supply

Voorbereiding van de meetweerstand

De volgende stap bestaat uit het voorbereiden van de meetweerstand of shunt ten behoeve van de stroomuitlezing. Deze shunt heeft 4 aansluitpunten en dient in serie met de negatieve stroomdraad te worden opgenomen. Onderstaand schemaatje verduidelijkt wat bedoeld wordt.

63-Voorbereiding meetweerstand

Voor de stroomdraden werd 1,25mm² rood/zwarte soepele luidsprekerdraad gebruikt. Knip een lengte van ongeveer 50 cm af en splits aan een kant over een lengte van 10 cm. Knip 7 cm van de zwarte draad en strip het uiteinde over 1 cm. Twist de koperdraadjes bij elkaar en vertin. Schuif een 2 cm lang stukje krimpkous over de draad en soldeer dan het uiteinde aan de shuntweerstand. (zie foto hieronder) schuif dan de krimpkous tot tegen de shuntweerstand en krimp het.

 64-Meetweerstand stap1  65-Meetweerstand stap 2

Strip een uiteinde van het overgebleven stukje zwarte draad (7cm) over 1 cm, twist de koperdraadjes bij elkaar en vertin. Soldeer deze aan het andere uiteinde van de shuntweerstand. Schuif een krimpkous tot tegen de weerstand en krimp het.

Voor de meetcontacten gebruik je best mono aderig montagedraad van 0,2 mm. Gebruik ook gele en blauwe draad om vergissingen uit te sluiten. Zulke draad vindt je ook in een elektronicazaak.

Strip 1 cm van het uiteinde van de gele draad en vertin. Soldeer dit draadje aan de pool van de shuntweerstand die naast de pool ligt waaraan het langste eind van de zwarte draad is gesoldeerd. Schuif ook hier een krimpkousje tot tegen de weerstand en krimp het.

66-Meetsweerstand stap 3 67-Meetweerstand stap 4

Strip nu 1 cm van het uiteinde van de blauwe draad en vertin. Soldeer dit draadje aan de overgebleven pool van de shuntweerstand (naast het kortste eindje van de zwarte draad). Ook hier een krimpkousje gebruiken.

De shuntweerstand is nu klaar om gemonteerd te worden.

We maken echter eerst de temperatuursensor klaar want zowel de shuntweerstand als de temperatuursensor worden gelijktijdig gemonteerd.

Voorbereiding temperatuursensor

De temperatuursensor is een NTC weerstand. NTC staat voor Negatieve Temperatuur Coëfficiënt. Dit zijn weerstanden die in waarde afnemen naarmate de temperatuur stijgt.

68-NTC weerstand  69-Aansluiting NTC

(13)