Lichthinder

Capella sensibiliseert rond lichthinder. Ons nachtelijk milieu wordt ondergraven door kunstverlichting. Vaak is deze verlichting niet goed afgeschermd waardoor licht en energie verloren gaan in de nachtelijke hemel. Capella is lid van de Internationale Dark Sky vereniging (www.darksky.org)

Meer informatie over lichthinder:

Vlaams Instituut Technologisch Onderzoek (VITO)

Lichthinder Vereniging voor Sterrenkunde

Dark Sky Lighting

De brede regio ten zuiden van Tienen is nog één van de laatste gebieden in Vlaanderen waar je op een mooie zomeravond nog goed de melkweg kan zien met het blote oog. Dat willen wij zo graag houden. Het leemplateau tussen Tienen, Bierbeek, Beauvechain en Jodoigne krijgt in de nabije toekomst ook een echte observatieplaats (als onderdeel van de ruilverkaveling op het grondgebied Willebringen, Boutersem)

Daarom praat Capella met de industrie, met sportverenigingen om de nachtelijke verlichting op een verstandige wijze te gebruiken.

AB Inbev: de bottelarij van AB Inbev te Hoegaarden heeft een aantal lampen van de (permanente) terreinverlichting aangepast: de armaturen werden meer horizontaal gekanteld waardoor een heel stuk van de oranje lichtkoepel verdwenen is. Bij de geplande nieuwbouw zal een groter deel van de activiteiten binnen plaatsvinden, en de buitenverlichting kan dan gemoderniseerd worden rekening houdend met de nachthemel.

KSC Out-Hoegaarden plaatste nieuwe LED verlichting op het terrein te Hoegaarden. De lampen waren niet afgeschermd en veroorzaakten een felle witte gloed in de lucht boven het kunstgras. Na overleg werden er louvres geplaatst die ervoor zorgden dat enkel het terrein werd verlicht en niet de omgeving erboven.

SES Vanderhaeve: één van de grootste bronnen van lichtpollutie in de streek. De nieuwe serres werden voorzien van gordijnen geen probleem daar. De oudere serres hebben wel een blindering maar die schijnt niet te werken? De écht oude serres achteraan het terrein hebben geen blindering. De oranje lichtkoepel boven SES Vanderhaeve is permanent.

Hockeyclub HIH moderniseert zijn hockeyvelden te Hoegaarden en houdt daarbij in de nabije toekomst rekening met lichthinder.


Hockey Inbev Voetbal Hoegaarden SEP2017

???????????????????????????????????? Panorama Tienen (vanuit Goetsenhoven). De reflecties van lichtbronnen zoals SESVanderHave (rechts) ‘weerspiegelen’ op de lage bewolking;[/caption]

Tienen

Lichtpollutie Suikerraffinaderij Tienen

De lichtpluim (grotendeels) van SES VanderHave. Vanop een afstand van 8 kilometer overheerst de lichtpollutie van dit bedrijf de nachthemel. Met de juiste blindering en armaturen kan dit eenvoudig verholpen worden.


DSC_0529

Nog een fish-eye opname van de lichtpollutie Tienen. Deze opname – vanop een afstand van 8 kilometer – toont de gigantische impact aan. Véél energie gaat hier de lucht in ten nadele van het milieu en de sterrenhemel. Een betere afstelling van de lampen of assymetrische armaturen zouden dit probleem eenvoudig kunnen oplossen.


????????????????????????????????????

Sportterrein verlicht gratis de omgeving (Hoegaarden)


????????????????????????????????????

AB Inbev verlicht het verduisterde Hoegaarden. Tijden de Nacht van de Duisternis 2015 was de gemeente verduisterd en bleef alleen de pollutie over: midden de oranje gloed van de bottelarij, rechts de blauwe gloed van de brouwerij.  Beter armaturen of simpelweg een meer horizontale plaatsing en dit probleem is opgelost. In 2018 werd een deel van de lampen meer horizontaal gekanteld en werd de lichtpluim kleiner.


SkyTracer Mélin

Een skytracer in Melin. Verboden in Vlaanderen door Vlarem II, maar toegelaten in het Waals gewest! Gelukkig wordt deze tracer maar éénmaal jaarlijks opgezet: op het “Fête du Vin” in Melin eind augustus


20120111_185913

Verlichtingsbatterij aan de kerk OLV Ten Poel te Tienen (Grote Markt). Deze armaturen veroorzaken een grote hoeveelheid directe straling naar de nachthemel. Héél mooi (verblindend mooi zelfs) maar afschakelen na middernacht zou de juiste actie zijn!


20120111_190024

Mooi, maar misschien toch beter met een schakelklok, en wat beter afgestelde nieuwe armaturen. Is electriciteit niet duur dan? Heeft Tienen een plan voor het klimaat


20120125_192616

Straatverlichting Tienen met goed afgeschermde armaturen.

20140205_205205

SES Vanderhave Tienen: lichtpollutie


????????????????????????????????????

Kerk van Hoegaarden zonder monumentverlichting, baadend in de oranje gloed van straatverlichting. De Gemeente Hoegaarden denkt na over het uitschakelen van openbare verlichting tijdens de nacht


????????????????????????????????????

Zeedijk Koksijde: het lichtpaleis


20140211_193851

Grondspots verblinden de voetgangers, fietsers ; daarnaast stralen ze het grootste deel van het licht rechtstreeks de lucht in. Een voorbeeld van wat echt niet kan (De Kruisboog, Tienen)


20140211_193830

Grondspots verblinden de voetgangers, fietsers ; daarnaast stralen ze het grootste deel van het licht rechtstreeks de lucht in. Een voorbeeld van wat echt niet kan (De Kruisboog, Tienen)


20140205_204829

Eén van de bronnen van lichtpollutie die de raffinaderij Tienen in stand houdt


20140205_203635

Een voorbeeld van goeie verlichting: FACQ Tienen