Starparties

Sterren kijken in Hoegaarden !

Eens per jaar is er natuurlijk de sterrenkijkdag. Helaas is het dan niet altijd helder!

Vandaar de Hoegaardse Starparty ‘s.

Hoe werkt het?

Je schrijft je in op de Starparty-lijst (zie verder)

Dan kom je op de verzendlijst te staan (meer dan 200 geadresseerden). Wanneer helder weer wordt voorspeld op een vrijdag- of zaterdagavond, dan krijg je vooraf een email voor de starparty.

Gewoonlijk gaat zo’n starparty maar enkele keren per jaar door. Niet alleen beperken we ons tot de weekends, maar omdat we erg zeker willen zijn van een heldere hemel, moeten ook de voorspellingen 100% betrouwbaar zijn, en dat al enkele dagen vooraf.

De locatie is Hoegaarden, bij de Marollenkapel in Hauthem, of op een andere locatie in Meldert of Hoegaarden naargelang de omstandigheden (bij koude oostenwind valt het niet mee aan de kapel).

Voor wie Twittert: volg @StarpartyHoegaa en krijg de tweets onmiddellijk binnen. Tweets worden ook gestuurd bij uitzonderlijke zaken zoals bvb poollicht of het ISS als ze zichtbaar zijn vanuit Hoegaarden. Verwacht zeker geen overvloed van tweets…

Sluit je aan bij de Facebook groep.

Wat breng ik mee?

Het is een ‘party’, in de zin van een gezellig samenzijn en observeren. Alcohol en muziek zijn er niet op z’n plaats. Liever warme chocolade!

Breng vrienden en de kinderen mee, en vooral warme kleding op koude avonden ! Ook in de zomer kan het flink afkoelen dus jassen, mutsen en handschoenen zijn nodig. Ook warme ‘moonboots’ of schoenen met warme binnenvoering komen van pas.

Als je zelf een telescoop hebt of een verrekijker, zeker meebrengen!

Zaklampen kunnen nuttig zijn, maar schijn er NIET mee naar personen. Het duurt bijna drie kwartier om je ogen aan het donker te laten wennen.

Wat is er te zien?

Dat hangt af van het seizoen. De uitnodiging die wordt verstuurd geeft een lijst van de objecten die bijzonder zijn die avond. Dat kan een planeet zijn, of een komeetje. Op elke starparty worden er ook sterrenbeelden aangeleerd, de Poolster of de grote Beer, en meer. Er zijn ook altijd satellieten te zien en vallende sterren.

Is het gratis?

Ja het is volledig gratis.

Om hoe laat begint het?

Afhankelijk van het seizoen, van zodra de schemering valt. De telescopen worden al opgesteld bij schemering. Er is verder geen begin/ of einduur. Er is doorlopend vrije toegang.

Wil u op de hoogte blijven van onze activiteiten of verwittigd worden voor starparties, schrijf u hier in voor de “starparty” email lijst:

info@vvscapella.be

 

 

Opstellen VVS-Capella aan de Marollenkapel