Mini observatorium bouwen

Daar ze recentelijk ons tuinhuisje hebben afgebroken (was compleet rot aan de onderkant) maar het afbraakmateriaal hadden laten liggen, kreeg ik een zot idee om eens te proberen om zelf een mini observatorium te bouwen. Jaja.
Even mijn telescoop opgemeten en blijkbaar heb je met 1m50x1m50 genoeg plaats voor een redelijke telescoop.
Wat op het Internet zitten surfen en daar het kleinste observatorium gevonden dat je kan kopen.
https://www.robtics.nl/nl/observatoria/8793-dome-parts-optical-greenline-mini-32-roll-off-sterrenwacht-met-afrolbaar-dak-160x160m.html

Zoals je daar kan zien, is een maat van 1m60x1m60 dus inderdaad voldoende voor telescopen tot 12″ (natuurlijk geen plaats buiten telescoop).
Op een andere website lees ik dat je best 20cm van de grond blijft om vocht te verminderen en een goede luchtdoorstroming mogelijk te maken.

De eerste stappen:
Eventjes tussen de rommel kijken van de afbraak en ik zie dus zijpanelen, dakpanelen maar vooral veel verloren hout. In de carport heb ik echter nog balken liggen van een vorig verbouwproject.

Dus begin ik met een houten frame op 20cm van de grond en bekleed ik deze met de oude planken van het oude tuinhuis. Ik voorzie direct ook een bovenstructuur zodat ik een afschuifdak kan hebben. Of een vloer interessant is, ben ik nog niet uit, maar het is makkelijk erin of eruit gehaald.
De constructie komt gewoon op een terras dus geen speciale locatie.

De volgende grote stap is het schuifdak.  Hiervoor heb ik wieltjes en een geleider van een hangdeur voor gebruikt.  Kan een deur tot 40 kg dragen dus zeker een lichtmetalen structuur.

De uitdaging is nu wel om de oude dakpanelen op lengte te zagen. Eerst begin ik met een metaalschaar maar dat lukt niet.  Na wat zoeken in mijn materiaal, vind ik een grote wipzaag met zaagblad voor alu. 
Blijkbaar lukt het wel met dat zaagblad en haal ik een serieus stuk van de panelen en leg ik ze dubbel over elkaar zodat ik de breedte niet moet inkorten. 😉

Zoals je dus kan zien heb ik nu:

  • Houten structuur op poten (20 cm boven grond) en mogelijkheid tot leggen van een vloer (moet paneel halen)
  • Afsluifdak met metalen panelen  op een rail.  Ik moet wel nog de stops opnieuw zetten want rails heb ik niet goed gezet. Kleine correctie.

Nog te doen:

  • Verplaatsen van de constructie (staat nu op basketbalveld van de jongens).  Is nu wel al een zware constructie geworden. 🙁
  • Vloerplaat kopen
  • Gaatjes in de metalen panelen afstoppen (originele gaten van de vijzen)
  • Correctie van de rails roldak
  • Beslissen wat ik ga doen aan achterzijde (dichtmaken met paneel of een deur?
  • De balken behandelen want onbehandeld hout
  • De zwevende balken misschien wel ondersteunen.  Het hout zal anders beginnen hangen na een tijdje.
  • Stroomvoorziening

En de vraag of je een observatorium van afval kan maken in 1 weekend?  Zeker weten !