Alimentation Astro

De aansluitingen

Het voorbereiden van de LED lampjes.

Koop in eerste instantie rode leds met een lage lichtopbrengst (de klassieke). Als voorschakel weerstand gebruik je ¼ watt types met een waarde van 4,7 Kohm. Een LED is een diode, een halfgeleider die de stroom slechts in één richting doorlaat. Maar in die doorlaatrichting moet de stroom wel beperkt worden, zo niet blaas je de diode op. Met een waarde van 4,7 Kohm beperk je de stroom tot zo’n 2 mA, wat voldoende is om de led zacht te laten oplichten. ’s Nachts zijn ze goed zichtbaar zonder storend te worden.

Er zijn twee types van ledhoudertjes, rubberen houdertjes waar je de led eerst van bovenuit moet in vastzetten en plastiek houdertjes waar je de led achteraf kunt in vatten.

Gebruik je rubberen houdertjes dan moet je eerst de leds in de houdertjes plaatsen voor je ze verder kunt voorbereiden.

In de navolgende beschrijving wordt gebruik gemaakt van een lichte soldeerbout met fijne stift.

36-Led Hard plastiek houder

Hard plastiek ledhouder

37-Led rubber houder

Rubberen ledhouder

De voorbereiding van de leds bestaat uit het aanbrengen van de voorschakelweerstand en twee soepele verbindingsdraadjes.

Een led heeft een polariteit, een + en een – aansluiting. De + aansluiting is iets langer dan de – aansluiting.

Lang beentje = +

Lang beentje = +

Knip de + aansluiting kort bij de led af

Knip de + aansluiting kort bij de led af

Wanneer je componentjes of draadjes aan mekaar soldeert, dan vertin je eerst elk componentje afzonderlijk. Vaak is het daarna voldoende om de twee vertinde uiteinden tegen mekaar te houden en nog even met de soldeerbout de vertinde deeltjes te smelten opdat de tinlaagjes in mekaar vloeien en je een fijne soldeerverbinding bekomt.

Knip het langste aansluitdraadje van de LED kort af zodat er nog 7 à 8 mm aansluitdraad over blijft en vertin het.

Een weerstandje heeft een kleurencode waaraan men de waarde kan aflezen. Een 4,7 Kohm weerstand heeft achtereenvolgens een geel, paars en rood ringetje. Een weerstand heeft geen polariteit en het maakt dus niet uit welke zijde je aansluit.

Knip zoals bij de led een van de aansluitdraadjes kort bij de weerstand af (0,5 cm) en vertin het. Soldeer daarna beide korte eindjes van led en weerstand aan mekaar.

 40-Voorschakelweerstand  41-Weerstand + Led

(7)