Alimentation Astro

Soldeer aan de aansluitdraadjes van de temperatuursensor twee dunne soepele draadjes (0,15 mm²), schuif er twee krimpkousjes over en krimp. Schuif dan over beide krimpkousjes nog een krimpkousjes en krimp. Zo worden beide aansluitdraadjes bij mekaar gehouden.

70-Afwerking NTC Stap 1  71-Afwerking NTC weerstand stap 2

Montage van de temperatuursensor en de meetweerstand op de SM-voeding

Zowel de temperatuursensor als de meetweerstand worden tegen de zijwand van de SM-voeding bevestigd door middel van M3 x 5 schroefjes en een borgringetje.

Daartoe boor je met een 2,6 mm boortje op een plaats waar geen componenten van de voeding zitten door de zijwand waarna je de gaatjes van M3 schroefdraad voorziet (zoals de profieltjes voor de bevestiging van de frontplaat).

Let op dat er geen aluminium schilfertjes in de voeding vallen en blaas die er zo nodig uit.

72-Bevestiging NTC  73-Bevestiging meetweerstand

Hierna kan de SM-voeding al gedeeltelijk aangesloten worden.

Maak met een klein kabelbindertje de draadjes afkomstig van de temperatuursensor vast aan de onderste zwarte draad (het korte eind) van de weerstand.

Maak een lus met dit korte eind van de zwarte draad tot bij de min aansluiting van de voeding (-V). Knip op lengte, strip 1 cm isolatie weg, twist de draadjes en vertin. Open het –V contact, schuif het vertinde uiteinde er tussen en span weer aan.

Doe hetzelfde met de rode draad. Meet af, strip, vertin, open het +V contact, schuif het vertinde uiteinde van de rode draad er tussen en span aan.

74-Aansluitin SM  75-Aansluiting SM Detail

De temperatuurschakelaar

Voor je SM-voeding verder kunt monteren dienen je nog de temperatuurschakelaar te bouwen. Het betreft een zeer rudimentair en eenvoudig schakelingetje dat slechts enkele elektronicacomponentjes telt en eenvoudig op een voorgeperforeerd montageplaatje wordt gebouwd.

Je hebt de volgende onderdelen nodig:

  • Een voorgeperforeerd montageplaatje met soldeereilandjes
  • Een vermogen FET transistor type BUZ 11
  • Een 22 slagen trimpotentiometertje met een waarde van 2 Kohm
  • Een diode 1N 4001
  • Twee weerstandjes van 1 Kohm
  • Een printaansluiting met 6 aansluitcontactjes (3 x 2)

Al deze onderdeeltjes vind je gemakkelijk in een elektronicazaak (of bij Conrad).
(14)