Alimentation Astro

Bouwbeschrijving

Wanneer je straks de verschillende afbeeldingen ziet zul je merken dat een deel ervan afkomstig is van foto’s die eerder werden gemaakt bij de constructie van een batterijkoffer (oranje van kleur). Maar de principes en methoden zijn identiek. Wie uitleg wenst over de batterijkoffer kan me daarover contacteren.

BELANGRIJKE OPMERKING

Bij dit project komt nogal wat soldeerwerk kijken, zowel het wat zwaardere als het zeer kleine en precieze werk. Daarom is het belangrijk dat je over twee soldeerbouten beschikt en liefst wat soldeerervaring hebt. Moeilijk is het niet maar zonder ervaring kan het tot grote ergernis leiden.

De ‘zwaardere” soldeerbout is best een temperatuur geregeld type van om en rond de 80 watt. Ikzelf gebruik een Weller met magnetische temperatuurregeling en verwisselbare soldeerstiften.

Het fijnere werk wordt uitgevoerd met een lichte temperatuurgeregelde bout met verwisselbare stiften (Weller WS 81).

Je soldeert best met het klassieke lood/tin soldeerdraad met een diameter van 1 à 1,5 mm. Loodvrij soldeertin smelt minder snel en vloeit ook minder gemakkelijk open. Het vraagt wat extra evaring om met dergelijk soldeertin te werken.

Aan de slag:

De frontplaat

We beginnen met het instrumenten paneel, de frontplaat. Meet de juiste afstand aan de binnenzijde tussen de opstaande rand van het koffertje en zet die over op de aluminium plaat. Als je over een grote tafelschaar beschikt kun je het paneel zo op maat snijden, maar heb je die niet dan kun je de methode van insnijden, plooien en breken toepassen.

 16-Insnijden  17-Insnijden  18-Plooien
19-Plooien  20-Breken  21-Rand wegvijlen
 22-Rand schuren  23-Hoekjes wegzagen  24-Hoekjes rond vijlen

Het insnijden doe je met een zwaar tapijtmes. Je moet minimaal tot de helft van de dikte van de plaat insnijden. Best is om de plaat tussen twee metalen strips op de rand van een werkbank te klemmen. Snij dan, goed op het mes drukkend, langs de rand en herhaal dit tot je voldoende diep het aluminium hebt ingesneden. Gebruik dan een mooi vlak houten paneeltje en plaats het boven op het vrije deel van de aluplaat. Druk gelijkmatig naar beneden om een eerste lichte plooi te maken. Plaats het houten paneeltje dan tegen de onderzijde en trek het vrije deel van de aluplaat weer omhoog. Herhaal dit enkele malen tot het alu breekt. Je hebt nu een mooie rechte rand. De braam- en breekrand wordt eerst met een fijne vijl en daarna met een schuurblok zuiver gemaakt.

Herhaal het proces voor de andere zijde en haal dan de hoekjes weg.

Zaag eerst op 45° het gepaste hoekje eraf, waarna je met de vijl het hoekje rond zet zodat het precies in het koffertje past.

25-Frontplaat passen
(4)