Alimentation Astro

Maak met de blauwe draad een lange draadbrug tussen de eerste en de laatste XLR zoals op de overzichtfoto wordt weergegeven. Ter hoogte van de XLR contacten nr.2 verwijder je de isolatie.

Soldeer de draadbrug samen met het blauwe draadje van het ledlampje vast aan de uiterst linkse XLR (zie overzichtfoto onder ‘Bedrading en aansluiting zekeringhouders, XLR en Leds’).

Maak nu kleine draadbruggen tussen de XLR-contacten nr.2 en de van isolatie ontdane blauwe draadbrug. (zie detail hieronder)

53-XLR Minpool aansluiting

Soldeer de korte draadbrug eerst vast aan de lange blauwe draadbrug. Daarna soldeer je ze samen met het blauwe draadje van het ledlampje vast in de XLR.

Doe dit voor de overige verbindingen behalve voor de laatste (meest rechtse) XLR. Die komt pas later aan bod.

Bedrading en aansluiting paneelmeters

De paneelmeters komen met een aansluitplugje met 6 draadjes, rood, zwart, geel, blauw, grijs en  oranje.

Voor we die echter kunnen aansluiten moeten we elk paneelmetertje zelf even aanpassen. Om dit te doen hebben we een vergrootglas, een lichte soldeerbout met een zeer spits soldeerstiftje (1mm) en een vaste hand nodig.

54-detail paneelmeteraansluiting

Deze afbeelding geeft de achterzijde van de paneelmeterjes weer. Onder ‘Point décimal’ zie je 9 vierkantjes. In de realiteit zijn dit soldeereilandjes. Door de eilandjes te verbinden (met een druppeltje soldeer) stel je het decimaal punt van het metertje in. In beide gevallen moeten we de twee bovenste soldeereilandjes van de middenkolom verbinden. Zo kunnen we spanningen meten tot 19,99 V en stromen tot 19,99 Amp, dus binnen het bereik dat we beogen.

Let op, in de praktijk zijn dit zeer kleine soldeereilandjes en een loupe (zoals bij het ‘derde hand’ gereedschap) is geen overbodige luxe! Als je die eilandjes in praktijk ziet zul je begrijpen dat een zeer fijne soldeerstift noodzakelijk is!

55-Detail paneelmeter decimaal punt

Nadat dit wat hachelijk werkje geslaagd is kun je de draadplugjes in de metertjes plaatsen en de aansluitingen maken.
(10)