Alimentation Astro

De bevestigingsprofieltjes

Wie zoals ik de bevestigingsprofieltjes zelf wil maken kan ik de volgende tip geven. Schaf een alu L profiel aan van 20 x 10 x 2 mm (te vinden in lengtes van 1 meter).

Zaag er vier lengtes van 27 mm af. Klem zo’n deel in de bankvijs en zaag aan beide kanten, op 4 mm van de uiteinden, het korte beentje van de L in (haaks). Zaag dan langs het lange been de buitenste deeltjes van het korte been weg. Vijl de hoekjes van het overgebleven korte been rond. Het korte been is nu 19 mm breed en past precies tussen de uitsparing van de kofferwand.

Vijl dan de zijkanten van het lange been schuin zodat de dikte afneemt. Pas dit aan tot het profieltje een beetje spannend in de uitsparing van het koffertje kan worden geschoven. De bovenkant van het profieltje komt precies gelijk met rand van de uitsparing.

Passen de vier profieltjes, dan boor je in het lange been op ongeveer 5 à 6 mm van de onderrand en precies in het midden een gaatje van 3mm dat met een 45° freesje van schuine kantjes wordt voorzien (zie afbeelding hieronder).

Plaats de vier profieltjes in het koffertje en boor dan met een boortje van 2,5 mm door het gaatje in het profiel een gaatje in de kofferwand. De truc is om dit met de hand te doen en te stoppen als je aan de buitenzijde van het koffertje het boorpuntje begint te voelen, dus net voor je door de kofferwand heen boort.

Neem 4 schroefjes (liefst inox) met gefreesde kop M3 x 5mm klaar.

Nummer de profieltjes zodat je ze straks op hun zelfde plaats kunt terug plaatsen en maak nu een kleine hoeveelheid 2 componentenlijm aan. Strijk de achterzijde van een profieltje in met lijm en schuif het terug op zijn plaats in de voorziene uitsparing. Overtollige lijm die zich bovenaan ophoopt moet je onmiddellijk verwijderen met bv. aceton.

Neem een vijsje, doop het staartje even in de lijm en druk het dan op het gaatje. Schroef het in de kofferwand tot je een zekere weerstand voelt. Span het niet te fel aan om te vermijden dat je de schroefdraad, die je met het vijsje in het relatief zachte plastiek van de koffer hebt getrokken, zou beschadigen.

Herhaal dit voor de drie overige profieltjes. Zo zet je de profieltjes muurvast in het koffertje.

 26-Bevestigingshaakje  27-Bevestigingshaakje ingelijmd1  28-Bevestigingshaakje bovenaanzicht

Markeer en punt op het frontpaneel het midden van elk profieltje, leg de frontplaat in het koffertje en boor dan op de gepunte plaatsen met een boortje van 1,5 mm een vertikaal gaatje door het frontpaneel en het onderliggend profieltje. Haal het frontpaneel weg en boor de vier gaatjes door met een boor van 3 mm. Frees de randjes op 45°.

Boor nu met een boor van 2,6 mm de gaatjes in de profieltjes door en trek daar M3 schroefdraad in.

 28-Draad trekken  29-frontplaat vast

Je kunt nu het frontpaneel in de koffer vast schroeven met inox M3 x 5 mm schroefjes met gefreesde kop.

Van frontplaat tot instrumentenpaneel

De volgende stap is het uittekenen op de frontplaat van de uitsparingen ten behoeve van de componenten. Dit is een vrij precies werkje en ik raad aan om een fijne (0,1mm) zwarte waterbestendige stift te gebruiken.

Bij de ronde uitsparingen markeer je het centreerpunt. Voor rechthoekige uitsparingen teken je de exacte omtrek.

De centreerpunten worden gepunt. Daarna worden de centreerpunten in eerste instantie met een boortje van 3 mm doorboord. Op die manier blijven straks de grotere diameters gecentreerd.

Meet de exacte diameters van de onderdelen en gebruik liefst een trappenboor en een boor standaard, zodat je een goede controle over het werkstuk behoudt.

31-Trapboor
(5)