Alimentation Astro

De switchmode voeding in dit project is een TXH 120 van het merk Traco, een Zwitserse constructeur. De uitgangsspanning is gestabiliseerd op 12 Volt en kan binnen een marge van ongeveer 10% worden bijgesteld (10,8 – 13,2 V). Het is zeker niet de goedkoopste voeding, ze kost iets minder dan 100 euro, maar ze is compact, uitermate betrouwbaar, voldoet aan zeer strenge normen (o.m. militaire), heeft een MTBF van 120.000 uur en is kortsluit beveiligd. Technische specificaties TXH 120: http://www.produktinfo.conrad.com/datenblaetter/500000-524999/512345-da-01-en-TRACO_TXH_120_112_NETZTM_GET.pdf

De netstroom aansluiting

Om zo compact mogelijk te zijn en niet met een vaste netaansluiting te moeten werken werd er gekozen voor een C14 netstekker met ingebouwde schakelaar en zekering. De schakelaar is van het dubbelpolige type zodat beide stroomdraden worden onderbroken. De C14 Eurostekker is voorzien van een aarding en kan tot 10 Amp belast worden.

Knop

De XLR inbouw stekkers

Standaard zit er aan de voedingskabel van astro-apparatuur die op 12 volt werkt zo’n sigarettenaansteekplug. Als je meerdere apparaten moet aansluiten dan heb je zo’n lompe verdeeldoos nodig die vaak van een wat bedenkelijke kwaliteit is. Vooral als je mobiel werkt gebeurt het wel eens dat de pluggen los komen en je een stroomuitval krijgt. Wie heeft het nog nooit meegemaakt?

Vandaar dat mijn voorkeur uitgaat naar de professionele XLR aansluitingen. Deze hebben het belangrijk voordeel dat ze contactzeker zijn en eens ingeklikt niet meer kunnen loskomen. Om de stekker te verwijderen moet je een klepje indrukken waarna de stekker los komt.

De 3-pin connectoren kunnen zonder probleem stromen tot 10 A verwerken, wat ruimschoots voldoende is voor onze toepassingen.

03-XLR_F 04-XLR_M

De sigarettenaansteekpluggen worden vervangen door mannelijke 3-pin XLR pluggen.

De zekeringen

Door hun compacte afmetingen werd er gekozen voor opbouw zekeringhouders voor 5 x 20 mm glaszekeringen. Het voordeel is dat de zekering spatwaterdicht in de zekeringhouder zit en door middel van een afschroefbaar dekseltje kan vervangen worden.

De gebruikte zekeringhouder kan stromen tot 10 A verwerken dus ruim voldoende voor onze toepassing.

05-Zekeringhouder

De LED indicatoren

De (rode) LED’s worden door middel van een voorschakel weerstand rechtstreeks op de stroomcontacten van de XLR chassisdelen aangesloten. Wanneer er spanning op de XLR staat krijg je daar meteen een visuele indicatie van door de oplichtende LED. Wanneer er geen spanning op de XLR staat, doordat bv. de zekering van die XLR is doorgebrand, dan merk je dat ook meteen en hoef je geen tijd te verliezen met het uitzoeken waarom je toestel niet werkt. Led’s koop je best in een elektronicazaak waar je meteen ook de ledhoudertjes voor chassismontage en de voorschakel weerstandjes kunt aanschaffen.

06-LED

De ventilator en luchtfilter

Doordat de switchmode voeding in een kleine water- en luchtdichte koffer werd ingebouwd moest er voor enige warmteafvoer worden gezorgd. Voor de beslissing werd genomen om een actieve of passieve warmteafvoer te voorzien werd de voeding in het volledig afgesloten koffertje geplaatst en belast met een stroom van 8,3 A (100 watt aan 12V halogeenlampjes). Na ongeveer 30 minuten bereikte de voeding (de metalen behuizing) een temperatuur van 50°C en na 45 minuten leek de temperatuur zich te stabiliseren rond de 65°C. Het was duidelijk dat luchtkoeling moest voorzien worden.
(2)