Star-trekker op skiverlof (AZ-GTi)

Tijdens mijn vrije tijd probeer ik zoveel mogelijk de hobbies te combineren.

Daarom had ik tijdens het ski-verlof toch mijn oude Nikon D90 (astromodded) met de AZ-GTi meegenomen. Je weet maar nooit nietwaar.

De eerste avond krijg ik een uurtje tijd om de installatie te testen.
Ik zet de AZ-GTi (Skywatcher goto) op terras in de equatoriale uitvoering. Onmiddelijk wordt mijn eerste probleem duidelijk. Het terras is gelegen met zicht op het prachtige dal van Saalbach maar op het zuiden. Hierdoor heb ik dus geen zicht op de poolster en polar alignment is een probleem. Na wat proberen (AZ-GTi met eqmod kabel op laptop), besluit ik te gaan voor de azimuth opstelling waarbij polar alignment stukken makkerlijk is. Eerste test lijkt te werken, maar wolken verplichten me uit te stellen.

De laatste avond blijkt het opnieuw een heldere hemel en het testen kan opnieuw beginnen. Ik zet de AZ-GTi dus in azimuth (gewoon op een foto-statief) en richt de lens van de DLSR horizontaal op het noorden (met compas). Met de 3 ster alignment kan ik nu de AZ-GTi calibereren. Wegens het beperkte zichtveld kan ik maar 2 van de 3 sterren in het proces effectief gebruiken. Een polar alignment is dus zeer ruw. Bij testen blijken de sterren tot 60 sec toch nog redelijk rond en de AZ-GTi heeft de “Freedom Find” functie waardoor hij intern dus een optisch rotatie-wiel heeft. Door dit optisch rotatie-wiel kan de AZ-GTi kleine rotatiefouten redelijk goed opvangen en is guiding minder noodzakelijk. De Snap poort (voor aansturen van een shutter release op een DLSR en Wifi maakt het pakket leuk als grab&go bij trekking.

Finale opstelling is dus:
Nikon D90 met Tamron 80/200mm (of 2.8) lens via Snap poort op de AZ-GTi.
AZ-GTi op een foto-statief in azimuth opstelling. (geen contra-gewicht tot 5 kg) en via WiFi en de Synscan app.

De twee pogingen zijn:

  • Orion nevel M42. 60 opnames van 1 minuut, 15 opnames bruikbaar en wegens de beeldrotatie is een sterke crop nodig. Ben niet zeker waarom 15 opnames wel ronde sterren hadden en de andere allemaal star-trails. Misschien slechte voeding ofwel teveel spanning op de rotatie-assen. Wordt verder onderzocht.
  • Rosetta nevel of NGC2244. Terug 60 opnames maar van de 60 opnames zijn minder dan 10 frames bruikbaar. Hierdoor is er veel te weinig materiaal om eigenlijk van een goede opname te spreken, maar het is mogelijk.

Eindconclusie:
Het is dus inderdaad wel mogelijk om DSO astrofotografie te doen met beperkt materiaal, maar het is wel belangrijk iets meer tijd te investeren in een goede locatie (zie foto’s van de sneeuwruimer op de berg en het sterk verlichte hotel), een goede polar alignment, wat meer aandacht voor de opnametijd en gewoon meer tijd investeren tijdens opnames.

Geplaatst in Geen categorie (hoofdpagina), HenkUyttenhove.