Astropi, een raspberry pi 4/5 distributie

In de reeks van astrofotografie werd gisteren door Paul een derde optie besproken: Astropi, een raspberry pi 4/5 distributie.

Paul werkt met een raspberry pi 5 met Linux waarop hij enkele softwarepakketten heeft geïnstalleerd. Van dit hele systeem heeft hij een distributie gemaakt zodat een gebruiker alle software (buiten PHD2) in één keer op de raspberry pi 5 heeft staan. Voor het bewaren van foto’s wordt een externe SSD schijf gebruikt.

Vervolgens werd de aandacht gevestigd op IndiLib. Dit is een bibliotheek van drivers voor allerhande hardware. Het is een zeer uitgebreide lijst. Toch vond Pieter één apparaat dat niet in de lijst stond 10-micron. IndiLib is zowat de tegenhanger van Ascom op windows. Met deze middleware wordt een server aangestuurd waarmee de programma’s van de eindgebruiker connecteren.

Tenslotte behandelde Paul het astrofotografieprogramma CCDCiel. Dit programma is te vergelijken met Ekos en NINA. Je stuurt al je materiaal aan om deepsky foto’s te nemen. Samen met Skycharts (van dezelfde makers) levert dit opnieuw een freeware alternatief aan voor astrofotografie. De mening van de luisteraars CCDCiel is zeer intuïtief gemaakt en eenvoudig in gebruik. Je kan er ook sequenties mee maken voor automatische opnamesessies. Pittig detail: het is in Pascal geschreven.

Geplaatst in Geen categorie (hoofdpagina).