Opnieuw tijd-knoeien-tijd

Gisteravond hebben de meeste Europese landen de klok weer vooruit gezet, als onderdeel van het halfjaarlijkse geknoei met ons tijdsysteem. Het lijkt wel of we ‘s avonds een uurtje extra licht krijgen. Het lijkt alsof het ‘s ochtends weer donkerder is. Niets is minder waar: als we de klok niet zouden verzetten, zouden we die lichtomstandigheden binnen een paar weken inhalen.

Daarvoor hoef je de klok niet te verzetten.

In België is onze natuurlijke tijd – die het dichtst bij de zon staat, gelijk aan GMT, Greenwich Mean Time. Onze huidige wintertijd – GMT+1, is al ‘zomertijd’, die een uur voor de zon loopt.

De effecten van onze dubbele zomertijd zijn: Klok knoeien om de zes maanden / Daaruit voortvloeiende gezondheidsproblemen / Daaruit voortvloeiende ongevallenstatistieken /  Slaaptekort / Naar bed gaan in juni bij daglicht /En voor astronomen: een extra uur wachten, en gebrek aan slaap, voordat het donker wordt

In peilingen komt de zomertijd als winnaar uit de bus: ‘clockxit’ Omdat dit me doet denken aan de brexit, waar mensen werd gevraagd om te stemmen – zonder alle gevolgen te beseffen.

Laat het duidelijk zijn: zomer, ijsjes, stranden, vakanties en zon zullen er nog steeds zijn met een permanente standaard gmt+1 tijd.

Zon boven de Mont Blanc

Nee, de zomer verdwijnt niet door te kiezen voor permanente wintertijd.

Eigenlijk zou die naam moeten veranderen omdat hij wordt geassocieerd met winter, koud, donker. Stemmen zullen bevooroordeeld zijn.

Met GMT+1 kom je als mens dichter bij het ritme van de natuur.

Geplaatst in Geen categorie (hoofdpagina) en getagd met , , , .