Weekend Elzas (Eguisheim) + Seestar + noorderlicht

Equisheim ligt op 7 km van Colmar dus lijkt niet ideaal voor astrofotografie en heeft een bortle 5 rating. Toch heb je dank zij de Vogezen een lichtarme hemel richting het noord-westen. Daarnaast is Eguisheim een prachtig middeleeuws dorp met leuke resto’s en vele ooievaren. We hebben ook de 5 kastelen op de heuvels en een uitgebreid netwerk van fietspaden die leiden naar prachtige vergezichten op de wijnvelden.

Een niet onbelangrijke troefkaart is toch wel het microklimaat van de regio. Door de aanwezigheid van de Vogezen, blijven de regenwolken hangen en is er veel meer kans op drogere en warme periodes.

Ons vast adres is dan ook de uithoek van de camping “Les troix chateau”, waar je kan genieten van enkele donkere hoeken.

Donderdagnacht zet ik de Seestar buiten en wil ik deze vergelijken met de AZ-GTI en DLSR. De Seestar heeft kuren en kan de gekende sterren niet vinden. Hierdoor kan ik mijn testen niet afronden en ga ik eerder in de diagnose van de problemen. Na wat controles, blijkt mijn tablet en zijn GPS het probleem. Als je op de Seestar aanlogt, dan heb je geen Internet. Geen Internet betekent dat de Seestar zijn GPS coördinaten niet kan ophalen.
De oplossing is de Seestar applicatie op de tablet op te starten terwijl deze nog op Internet zit. De Seestar applicatie kan dan de coördinaten update’n en dan pas aanloggen op de Seestar. Terug bijgeleerd. De AZ-GTI heb ik niet echt onder handen gepakt dus daar is alles beperkt tot enkele opnames.

Vrijdagnacht zet ik de Seestar terug buiten en ga ik voor M81 en 20sec en laat ik alles 2 uur draaien. Op de eerste foto kan je de automatisch stacking vinden van de Seestar, terwijl ik op de tweede foto manueel heb gestacked met Siril.

Tijdens de opnames valt me wel iets op en dat zijn voorbijtrekkende gordijnen. Met een zekere nieuwsgierigheid zet ik de DLSR op de wolken en neem een opname van 10sec. Tot mijn verbazing lijkt dit op het noorderlicht. Ik neem daarop nog enkele andere opnames en ga dan op het Internet kijken of het noorderlicht inderdaad zichtbaar is en ja.

Geplaatst in Geen categorie (hoofdpagina), HenkUyttenhove.