Seestar S50 versus Newton 200f4 – fight

Recentelijk heb ik me de Seestar S50 gekocht. Deze volautomatische telescoop heb ik aangekocht als een travelscope en voor snelle opnames bij minder ideaal weer.

Vanavond (19 maart) was er even een gat in de wolken, dus ideaal voor een first light. Daarom snel de Seestar buitengezet. Iets zoeken uit “what’s up this night” en we gaan naar M108 of de surfboard nebula in het sterrenbeeld grote beer. Hierbij moet je enkel maar ingeven dat je de M108 wil bekijken en automatisch gaat de Seestar S50 op zoek.

Wil je de opnames starten, dan zal de Seestar automatisch een 3-ster alignment doen, een focus en een image enhancer. Als je dan klikt op opnames, dan start de Seestar zijn opnames en op je gsm of tablet krijg je een stacked preview.

Omdat ik toch wel wil vergelijken, start ik eventueel mijn GSO 200f4 met de PlayerOne 585 Pro en richt ik deze ook op de M108. Alhoewel de EQ6R Pro normaal direct moet starten, moet ik toch heel wat stappen doorlopen om NiNA te overtuigen de opnames te starten.
De seeing is niet ideaal en ik moet dan ook snel ook de opnames stoppen wegens wolken.

Ter vergelijk kan je hieronder het resultaat zien. Ik ben zwaar onder de indruk van de Seestar omdat bij een mindere seeing en een F4, het focuseren van de Newton niet ideaal werkt ondanks de NiNA focus procedure.
Hieronder kan je de Seestar native zien, een zelf gestackte Seestar en de GSO.

Geplaatst in Geen categorie (hoofdpagina), HenkUyttenhove.