Zon kijken op Festinaken!

De festiviteiten van Vissenaken dorp editie op 2 september 2018 werd een groot succes. De zon was de hele dag van de partij en pas rond 17.30 begonnen schapenwolkjes wat roet in het eten te gooien. Gelukkig liepen de festiviteiten toen ook naar hun einde toe.
Daar we slechts met twee waren (Urbain en ik) waren we vanmorgen al vroeg in de weer met het vervoer en het opstellen van het materiaal, tent, panelen, 2 telescopen, vlaggen en banners, tafels, ons promotiemateriaal en wat interessante ‘prentenboeken’ waaronder een steratlas samengesteld uit reële foto’s van de sterrenbeelden. Tegen de middag waren we klaar en kregen we ook onze eerste nieuwsgierigen op bezoek. Via de Lunt en een oculair van 18,5 mm kregen we een prachtige zon te zien en een paar mooie en duidelijke protuberansen. In eerste instantie werd een 12,5 mm oculair gebruikt, maar dan nam de zon vrij veel beeldveld in beslag en was het vooral voor kinderen niet evident om de protuberansen te ‘overzien’.

Urbain gebruikte eerst zijn Daystar maar in de loop van de namiddag werd de omgeving weer te warm en was het moeilijk op de etalon op de gepaste temperatuur te regelen. Na 16u werd de daystar verwisseld voor een Baader zonnefilter en was de zon in wit licht te zien. Spijtig geen enkele zonnevlek!

We schatten dat we van 12u tot 17.30u toch tussen de 100 à 120 bezoekers hebben kunnen laten genieten van de mooie zonnebeelden. Bij sommige protuberansen waren er ‘bruggetjes’ te zien, alhoewel zeer fijn en ijl maar voor een geoefend oog toch duidelijk. Ook verdween er in de loop van de namiddag een van de eerder waargenomen protuberansen.

We waren ook verrast hoeveel mensen echt geïnteresseerd waren en bleven vragen stellen over wat ze hadden gezien, hoe protuberansen ontstaan, wat het zijn, hoe ze evolueren enz. Rik Van Kerckhoven (Altaïr) gaf uitleg aan de hand van onze ‘prentboeken’.

Al bij al dus een geslaagde dag en zeker voor herhaling vatbaar

Klik hier voor de foto’s

 

Geplaatst in Geen categorie (hoofdpagina).