Starparty ‘t Paenhuys 17 juli 2021

Afgelopen nacht stonden we nog eens aan de Marollenkapel met publiek. Wat was dat even geleden! Het was geen overrompeling, maar des te gezelliger. De 4 bezoekers konden hun hartje ophalen onder een heldere sterrenhemel SQM 20,20. Vrijwilligers van dienst: Urbain, Jan en Joost.  We konden twee telescopen opstellen, de 18cm Maksutov en de 38cm Dobson. 
Eerst werd de mooie halve maan in beeld genomen, al snel gevolgd door vele ander objecten, de klassiekers zeg maar. Ondertussen was na de maansondergang ook de melkweg zichtbaar geworden, af en toe een vallende ster en vele, vele satellieten. Twee ISS-overgangen, een Iridiumflits.  Ook Jupiter en Saturnus mooi op post. 
Rond 1u waren de bezoekers naar huis, en konden we nog even ons hartje ophalen: de objecten in de zuidelijke melkweg zoals M22, De Zwaannevel, M11 etc maar ook in Cygnus prachtig beide delen van de Sluiernevel, de Crescentnevel. 
De seeing was verrassend stabiel en ondanks de lage stand boven de horizon gaf Jupiter heel wat details prijs, zowel in de Dob als in de Mak. Ganymedes was bezig met een schaduwovergang, ook de GRS was nog een tijd zichtbaar. 
In bijlage enkele sfeeropnames, en ook een Jupiter opname van Geert Vandenbulcke (Oostduinkerke) dat eigenlijk zeer goed weergeeft hoe Jupiter er in de kijkers uitzag. 

Geplaatst in Geen categorie (hoofdpagina).