Mini-observatorium (deel 1)

Sinds 2020 had ik het idee om een observatorium in de tuin te plaatsen. Ik heb verschillende bedrijven gecontacteerd voor offertes, maar ik vond geen bevredigende oplossing. Er zat niets anders op dan zelf iets in elkaar te knutselen.

De oppervlakte van het observatorium mocht slechts 1,60 m x 160 m zijn en de maximale hoogte 1,50 m. Op dit ogenblik zal het een 15 cm Ritchey Chrétien huisvesten, maar in de toekomst zou een 25 cm telescoop er ook in moeten kunnen.

Tijdens de bouw worden slechts drie soorten balken uit geïmpregneerd hout gebruikt:

  1. 90 mm x 90 mm tuinpalen voor de draagbalken;
  2. 89 mm x 38 mm SLS geschaafde kepers voor het geraamte;
  3. 28 mm x 145 mm blokhutmodel planken voor de muurbekleding.

De locatie van het observatorium voor de bouw.

De vloer

De vloer wordt gedragen door 90 mm x 90 mm van 1,80 m lang. De buitenste palen liggen op 1,80 m zodat de totale gebruikte oppervlakte 1,80 m x 180 m bedraagt. De balken voor de muren zijn 89 mm zodat de interne oppervlakte van het observatorium 1,622 m x 1,622 m is.

De vloerplaat wordt op het inde geplaatst. Hiervoor kan je OSB-platen gebruiken. Zelf heb ik volle balken van 39 mm dikte gebruikt. Deze had ik nog liggen.

De muren

De muren bestaan uit SLS kepers van 89 mm x 38 mm. De 20 verticale steunen zijn 1,10 m lang. De 4 lange horizontale bruggen zijn 1,8 m lang. De 4 korte horizontale bruggen zijn 1,622 m lang.

Op de vier muren wordt een extra ringbalk gemaakt bestaande uit 2 lange bruggen van 1,8 m en 2 korte bruggen van 1,622 m lang. Deze ringbalk zorgt voor extra stevigheid om de muren bij elkaar te houden.

Met behulp van L-profielen worden twee steunen haaks op de bruggen geplaatst. De andere steunen worden gewoon vastgedraaid met schroeven.

In de twee zijmuren heb ik de steunen gelijk verspreid over de ganse lengte. Op deze zijmuren zullen later de junkers rusten voor het schuifdak. Bij de andere twee muren heb ik in het midden een ruimte van 90 cm gehouden voor een mogelijke deur. Op het ogenblik van de bouw was ik nog niet zeker aan welke zijde ik de deur wilde plaatsen.

De muurbekleding

Nadat de muren aan elkaar vastmaakt zijn, werd de muurbekleding erop vastgemaakt. Deze planken waren met tand en groef waardoor de plaatsing eenvoudig is. De standaardlengte van deze planken is 1,80 m. Wat de plaatsing nog eenvoudiger maakt.

Geplaatst in Geen categorie (hoofdpagina), GuntherFleerackers.