Starparty op zaterdag 25 maart, Roosbeek

Ter gelegenheid van “Earth Hour” of “Het Uur van de Aarde”, stelt Capella zijn teleskopen op voor de kerk van Roosbeek (Boutersem). De straatverlichting wordt gedoofd.

Binnen in de kerk lopen ook allerlei activiteiten zoals; interactieve sessie “Reis door het Heelal”, Demo Teleskopen (bij bewolkt weer), Foto-tentoonstelling, Astro-Experimenten voor de jeugd.

Vanaf 20u doorlopend welkom, vrije toegang. gratis evenement.

info@vvsc

In samenwerking met Hannah Acteum.

Welkom op de derde “starparty” van Hannah Acteum. Ook nu staat VVS Capella Hoegaarden klaar om je in te wijden in de wetenschap van de sterrenkunde. Tuur mee door de telescopen die worden opgesteld ter gelegenheid van Earth Hour. Bij mooi weer staan de telescopen opgesteld op het kerkplein in Roosbeek. In de kerk kom je bij alle weersomstandigheden meer te weten over ons sterrenstelsel – voor de kinderen is er de opstelling van de “kinderkosmos” – en over de lichtvervuiling op de aarde. Er is ‘s nachts namelijk teveel onnodige en slecht afgeschermde verlichting. Dit heeft tot gevolg dat de Melkweg nog nauwelijks zichtbaar is in onze streken, maar ook de impact op de nachtelijke ecologie is erg negatief.

Capella (www.vvscapella.be) is een sterrenkundige vereniging die in de ruime regio Boutersem mensen samenbrengt met eenzelfde passie voor het heelal. Ze wisselt praktische informatie uit over telescopen, fotograferen en waarnemen. Naast acties tegen lichthinder, organiseert Capella lezingen over zwarte gaten en de evolutie van onze sterren en de kosmos. Het ontzag voor de uitgestrekte geheimen van de kosmos, en de positie van de mens in deze, is een passie die de leden van Capella verbindt.

Posted in Geen categorie | Comments Off on Starparty op zaterdag 25 maart, Roosbeek

Komeet ZTF

Een vrij heldere komeet komt binnenkort binnen bereik van onze verrekijkers. Het gaat om komeet ZTF. Vanaf half januari verschijnt ze steeds beter aan de hemel, eerst rond middernacht zichtbaar in het noorden, naar het einde van de maand toe ook aan de avondhemel, ze beweegt dan elke dag wat meer naar het zenit.

Gedetailleerde informatie kan je hier vinden.

Indien de omstandigheden juist zijn (heldere hemel, geen maan), dan kan je deze komeet vinden met een verrekijker en in de beste omstandigheden misschien net ook zichtbaar met goede ogen. Indien mogelijk zet Capella dan enkele telescopen op, inschrijven kan op de starparylijst (starparty@vvscapella.be) – je wordt dan per email verwittigd.

Verwacht niet meer te zien dan een vaag groenig vlekje. Een staart zal allicht enkel fotografisch zichtbaar zijn. In een verrekijker of telescoop zal een klein staartje zichtbaar zijn.

NAchtelijke observaties aan de Marollenkapel
De heldere Komeet NEOWISE door 200mm lens in 2020. Een gelijkaardig beeld kan mogelijk zijn, hoewel ZTF minder helder wordt als Neowise.
Posted in Geen categorie | Comments Off on Komeet ZTF

Volgende vergadering: donderdag 5 januari

Nieuwjaarsdrink en presentatie door Rik Vandekerckhove over “De wetten van Kepler”

‘t Paenhuys, 20u vrije toegang

Posted in Geen categorie | Comments Off on Volgende vergadering: donderdag 5 januari

Onder de Sterren in Namibië

Donderdag 8 december, 20u Paenhuys

Vrije toegang

David Daelman vertelt ons zijn verhaal van “Onder dde Sterren in Namibië”. Eén van de beste plaatsen ter wereld om ongestoord door kunstlicht nog de échte sterrenhemel te ontdekken. Met als bonus een stuk zuidelijke hemel niet zichtbaar in België.

Als extra licht Helen Peters even een sensationele methode toe voor zonsobservaties in alle golflengtes.

Posted in Geen categorie | Comments Off on Onder de Sterren in Namibië

Sterrenkijkdagen 2022!

Vrijdag 2 en zaterdag 3 december bent u van harte welkom op het Sint-Janscollege te Meldert, telkens vanaf 19u.

Traditiegetrouw staan onze teleskopen klaar om een hemelse blik op het heelal te werpen. Bij helder weer uiteraard!

Maar ook bij bewolking kan u terecht voor deskundig advies en demo’s van het optisch materiaal, of de fotocollectie inspecteren, leuke demo’s doen of genieten van onze astro-bar.

Vrije toegang en ruime parkeerplaats.

Let op: de weg Opvelp-Meldert is onderbroken. Omrijden langs Bevekom of Tienen!

verdere info: info@vvscapella.be

Posted in Geen categorie | Comments Off on Sterrenkijkdagen 2022!

Nacht van de Duisternis 2022

Posted in Geen categorie | Comments Off on Nacht van de Duisternis 2022

Nacht van de Duisternis 2022: 8 oktober 20u Kiosk

UPDATE ZATERDAG 9u45: De wandeling gaat door, nog beter: het wordt een heldere avond! Telescopen worden opgesteld en Jupiter, de Maan en ook Saturnus zijn zichtbaar.

Verdere info op 0473/757559

Geniet van de nacht in Hoegaarden!

Door de lichtvervuiling, afkomstig van slecht geplaatste verlichting gaat er helaas een groot deel van het licht (en energie) verloren in de lucht boven onze hoofden. Dat is niet zo fijn voor de nacht-ecologie (dieren en insecten die het duister nodig hebben), en het heeft ook effect op de sterrenhemel.

Het aantal plekken in Vlaanderen waar je de Melkweg nog in alle pracht kan zien is gereduceerd tot NUL. Nochtans kan het wel, een paar honderd kilometer verderop in Noord Frankrijk is dat al wel mogelijk door het gebrek aan kunstlicht.

Kom genieten van het duister in Hoegaarden op zaterdag 8 oktober


Begeleide nachtwandeling van de kiosk in Hoegaarden centrum om 20u, door de holle wegen en veldwegen tot aan de Marollenkapel in Hauthem (en terug). Bij gedoofde verlichting.
Voorzie een fluovestje en bij regenweer laarzen. Minder geschikt voor kinderwagens. Honden voorzien van een klein rood lampje en aan de leiband.

Indien wolkenloos, telescopen aan de kapel ter observatie.
Uitleg over de sterrenhemel onderweg indien helder.

Posted in Geen categorie | Comments Off on Nacht van de Duisternis 2022: 8 oktober 20u Kiosk

Hoegaarden Kunstroute

Capella neemt deel aan de Hoegaarden kunstroute.

Dit op 10 en 11 september in het gemeentehuis met twee foto’s van onze leden Joost en Pieter, allebei Hoegaardiers.

De foto’s werden genomen in Hoegaarden en laten de pracht van de sterrenhemel zien.

Foto : Pieter Vuylsteke

Deze foto werd genomen door Pieter Vuylsteke vanaf de Nerm. Het gaat om de ‘Rosettanevel”, die aan de hemel ten oosten van het sterrenbeeld Orion staat.

Deze foto werd genomen door fotograaf Joost Verheyden vanuit Meldert. Het gaat om een breed panoramisch zicht op een stuk van het sterrenbeeld Orion. De beroemde “Paardekopnevel” (links) maar ook de enorme “Orionnevel” (rechts) zijn mooi zichtbaar in alle kleurenpracht. De rode kleur komt van lichtgevend waterstofgas. De zwarte delen zijn donkere stofwolken. De opname werd gerealiseerd door in totaal een uur te belichten telkens 3 minuten met een kleine 7,6cm lenzenkijker op F4,5 en een Nikon D750 (gemodificeerd voor waterstof). Meer details hier.

Posted in Geen categorie | Comments Off on Hoegaarden Kunstroute

Zonnekijkdag op 3 juli in de Tuinen van Hoegaarden

Schijnt de zon op zondag 3 juli? We verwachten geen uitbundig blauwe en wolkenloze lucht, in de namiddag zijn er wel wat wolkjes maar ook opklaringen. Dat is voldoende om af en toe eens te kunnen kijken naar de zon. De activiteit gaat dus door!

Zin in een leuke wandeling in het park of frisse pint op het terras?

Zondag 3 juli stelt VVS Capella de (speciale) telescopen op in de Tuinen van Hoegaarden (tussen 14u en 16u). Die Tuinen zijn vrij toegankelijk en leuk om te wandelen, de speeltuin, een terrasje te doen.

Op deze dag kan je op verschillende locaties in Vlaanderen naar de Zon kijken. Met speciale filters en bijzondere telescopen kan je de Zon ontdekken op een veilige manier. Bekijk het zonneoppervlak en alle details van dichtbij en ontdek zelf hoe actief de Zon wel is!

Let op! Probeer dit niet zelf thuis, permanente oogschade is een gevolg van onveilige zonneobservaties! (of zoals wij het zeggen, je kan dat twee keer proberen: één keer links, één keer rechts)

Zonnevlek AR2887
Vlekjes zoeken op de zon
Posted in Geen categorie | Comments Off on Zonnekijkdag op 3 juli in de Tuinen van Hoegaarden

Sterrenkijken in Roosbeek

Earth Hour

Inkom: gratis

Za 26 mrt vanaf 20u

i.s.m. Hannah Acteum (Roosbeek) & VVS CAPELLA Hoegaarden, Boutersem

Welkom op de tweede “starparty” van Hannah Acteum. Ook nu staat VVS Capella klaar om je in te wijden in de wetenschap van de sterrenkunde. Tuur mee door de telescopen die worden opgesteld ter gelegenheid van Earth Hour. Bij mooi weer staan de telescopen opgesteld op het kerkplein in Roosbeek. In de kerk kom je bij alle weersomstandigheden meer te weten over ons sterrenstelsel – voor de kinderen is er de opstelling van de “kinderkosmos” – en  over de lichtvervuiling op de aarde. Er is ‘s nachts namelijk teveel onnodige en slecht afgeschermde verlichting. Dit heeft tot gevolg dat de Melkweg nog nauwelijks zichtbaar is in onze streken, maar ook de impact op de nachtelijke ecologie is erg negatief.

Posted in Geen categorie | Comments Off on Sterrenkijken in Roosbeek