Welkom 2022!

Ook dit jaar gaat Capella er weer stevig tegenaan – hopelijk zonder teveel Covid effecten!

Op sterrenkundig gebied zijn de opposities van Jupiter, Saturnus en Mars een aanrader, naast de klassieke meteorenzwermen, en ook een volledige maansverduistering op 16 mei.

En kijk even hiernaast op onze actuele kalender, waarin al tal van activiteiten staan te wachten! Een gedetailleerde astronomische kalender vindt u ook hier (eveneens in de rechtse zij-colofon-

Beste wensen en heldere nachten toegewenst!

Posted in Geen categorie | Comments Off on Welkom 2022!

De Orionnevel

Al met een eenvoudige verrekijker kan je onder de drie sterren van Orion – die nu in de winter mooi boven de zuid-oostelijke horizon staan – een nevelachtig sterretje zien. Dat is één van de mooiste objecten aan onze hemel. Voorzitter Joost maakte er de volgende opname van begin november:

Posted in Geen categorie | Comments Off on De Orionnevel

Sterrenkijkdagen 2021!

Op vrijdag 12 en zaterdag 13 november bent u welkom op het Sint-janscollege te Meldert, Hoegaarden. Bij helder weer worden teleskopen opgesteld om naar de Maan, planeten en sterren te kijken. Ook bij bewolkt weer kan u genieten van de recente foto’s, de interactieve reis door het heelal, en natuurlijk van een gezellige astrobar. Vanaf 19u. Info: info@vvscapella.be

Sterrenkijkdag te Meldert
Posted in Geen categorie | Comments Off on Sterrenkijkdagen 2021!

Capella bij opening nieuwe sterrenwacht 28 oktober 2021

ECNS opende een nieuwe daksterrenwacht te Bocholt “George Lemaitre”. Klik op de afbeelding voor een fotoreeks.

Posted in Geen categorie | Comments Off on Capella bij opening nieuwe sterrenwacht 28 oktober 2021

Opnieuw Capella activiteiten!

Zaterdag 9 oktober om 20u, Kiosk Gemeenteplein Hoegaarden & simultaan in Roosbeek (kerk)

NACHT VAN DE DUISTERNIS

In Hoegaarden: de klassieke nachtwandeling van ongeveer 8 km heen-terug, naar de Marollenkapel in Hauthem door de donkere holle wegen. Bij helder weer worden er telescopen opgesteld. Terugkomst verwacht rond 22u à 22u30. Voorzie laarzen bij regenweer, een fluovestje. De wandeling is minder geschikt voor kinderwagens. Afspraak om 20u kiosk Gemeenteplein, Hoegaarden.

In Roosbeek: observaties mbv telescopen & infoborden in de kerk. Een viertal kijkers zullen worden opgesteld aan de kerk, de openbare verlichting is gedoofd. Vanaf 20u kerk Roosbek, Boutersem.

Info: 0473 75 75 59

Weekend van 15-16-17 oktober: Starparty op het KNALFESTIVAL te Leuven

Bij helder weer telescopen nabij de Abdij van ‘t Park te Heverlee. Zie de website van het evenement www.knalfestival.be

Vrijdag en Zaterdag 12 & 13 November STERRENKIJKDAGEN

Naar traditie gaan deze door in het Sint-Janscollege te Meldert, Hoegaarden. Telkens vanaf 19u.

Posted in Geen categorie | Comments Off on Opnieuw Capella activiteiten!

Starparty ‘t Paenhuys 17 juli 2021

Afgelopen nacht stonden we nog eens aan de Marollenkapel met publiek. Wat was dat even geleden! Het was geen overrompeling, maar des te gezelliger. De 4 bezoekers konden hun hartje ophalen onder een heldere sterrenhemel SQM 20,20. Vrijwilligers van dienst: Urbain, Jan en Joost.  We konden twee telescopen opstellen, de 18cm Maksutov en de 38cm Dobson. 
Eerst werd de mooie halve maan in beeld genomen, al snel gevolgd door vele ander objecten, de klassiekers zeg maar. Ondertussen was na de maansondergang ook de melkweg zichtbaar geworden, af en toe een vallende ster en vele, vele satellieten. Twee ISS-overgangen, een Iridiumflits.  Ook Jupiter en Saturnus mooi op post. 
Rond 1u waren de bezoekers naar huis, en konden we nog even ons hartje ophalen: de objecten in de zuidelijke melkweg zoals M22, De Zwaannevel, M11 etc maar ook in Cygnus prachtig beide delen van de Sluiernevel, de Crescentnevel. 
De seeing was verrassend stabiel en ondanks de lage stand boven de horizon gaf Jupiter heel wat details prijs, zowel in de Dob als in de Mak. Ganymedes was bezig met een schaduwovergang, ook de GRS was nog een tijd zichtbaar. 
In bijlage enkele sfeeropnames, en ook een Jupiter opname van Geert Vandenbulcke (Oostduinkerke) dat eigenlijk zeer goed weergeeft hoe Jupiter er in de kijkers uitzag. 

Posted in Geen categorie | Comments Off on Starparty ‘t Paenhuys 17 juli 2021

Zonsverduistering 11 juni!

Op donderdag 11 juni kan je een GEDEELTELIJKE zonsverduistering zien vanuit België. Slechts een klein stukje van de zonneschijf wordt verduisterd, wat betekent dat het niet donker zal worden, en zonder de juiste hulpmiddelen kan je er ook niets van zien.

GEBRUIK STEEDS FILTERS VOOR HET OBSERVEREN VN DE ZON. KIJK NOOIT RECHTSTREEKS NAAR DE ZON. Door de schadelijke straling kan je permanente oogschade oplopen.

Wegens COVID-19 wordt er geen activiteit opgezet door Capella.

Tussen 11u15 en 13u30 is de gedeeltelijke zonsverduistering zichtbaar. Rond het maximum omstreeks 12u19 zal er zo’n kwart van de zon bedekt worden door de maan. Meer info en hoe dit veilig waar te nemen in het infoboekje van de Vlaamse Volkssterrenwachten: https://www.eclipsen.be/…/infoboekje-eclips-2021.pdf en oa op https://spacepage.be/…/gedeeltelijke-zonsverduistering..

Kijken naar de zon met aangepaste apparatuur
Posted in Geen categorie | Comments Off on Zonsverduistering 11 juni!

Hoegaarden 26-28 maart: “Kunst aan het Raam”

Tijdens het weekeinde van Palmzondag, gaat naar traditie normaal de palmzondagprocessie door in Hoegaarden. Niet dit jaar: in 2021 net zoals afgelopen jaar gaat de processie niet uit.

De tentoonstelling van de lokale kunstenaars wordt vervangen door “Kunst aan het raam

Ook Capella doet mee!

Foto’s van onze leden in Hoegaarden, of door leden in Hoegaarden gemaakt, zullen te zien zijn op de volgende lokaties:

Dotremontstraat nr 2. (prive)

Doelstraat 68 (De Gazet van Hoegaarden)

Foto’s van diverse kosmische objecten zijn te zien op groot formaat. Op deze website vindt u bovendien van alle foto’s verdere uitleg.

Orionnevel en de Running man

Posted in Geen categorie | Comments Off on Hoegaarden 26-28 maart: “Kunst aan het Raam”

AFGELAST: Nacht van de Duisternis 2020

Door de strengere Covid-19 omstandigheden, zijn alle activiteiten rond de NVDD afgelast. Eerd al werd er geen traditionele wandeling gedaan vanaf de kiosk in Hoegaarden. Het zou door o.m. de grotere groep wandelaars, de bar aan de kapel en door visueel observeren door teleskopen niet gegarandeerd corona-veilig kunnen gebeuren.

Op vraag van de gemeente Boutersem kwam er wel een kleinschaliger initiatief op zaterdag 10 oktober vanaf 20u in de gemeentelijke bibliotheek, maar dat is nu dus ook afgelast.

Posted in Geen categorie | Tagged , , | Comments Off on AFGELAST: Nacht van de Duisternis 2020

Komeet Neowise

Deze kleine komeet zal de komende weken nog zichtbaar zijn bij opklaringen. Kijk laag in het noorden boven de horizon nadat het volledig donker is geworden. Met goeie ogen kan je al een vaag streepje aan de hemel zien, dus de komeet en zijn staart. Met een verrekijker heb je het beste zicht.

Om foto’s te maken volstaat een goeie DSLR op statief, en een 50mm of een 35mm lens. Met een ISO200 – 400 en een belichting van 2-10 seconden.

Foto: Joost Verheyden
Foto: Wim De Meester (Pyreneëen)

Posted in Geen categorie | Comments Off on Komeet Neowise