Afgelast: Sterrenkijkdagen op vrijdag & zaterdag 27,28 oktober

Wegens de slechte weersvoorspellingen gaan er geen activiteiten door. Bewolking op vrijdag en zelfs regen op zaterdag! De eerstvolgende starrenkijkdagen zijn er in het voorjaar van 2025.

Maar hopelijk kunnen we jullie verwelkomen op een starparty tijdens een heldere avond!

Indien het helder is (en dat leest u hier) stellen we de telescopen op bij ‘t Paenhuys in Hoegaarden. Daar bent u dan welkom vanaf 20u om een kijkje te nemen op Saturnus, de Maan, wat later ook Jupiter & andere objecten.

Indien het bewolkt is en/of regent, dan is er geen activiteit.

Geplaatst in Geen categorie | Comments Off on Afgelast: Sterrenkijkdagen op vrijdag & zaterdag 27,28 oktober

Nacht van de Duisternis: zaterdag 14 oktober

OPGELET! GEEN WANDELING in HOEGAARDEN dit jaar (in tegenstelling tot de melding in het gemeenteblad)

STEM cafe Tienen (Station)

Zaterdag 14 oktober 2023 van 20:00 tot 23:59

Op 14 oktober is het de jaarlijkse Nacht van de Duisternis. Oorspronkelijk was dit een initiatief van Bond Beter Leefmilieu, maar de zorg om een betere kwaliteit van de nachtelijke hemel is een veel breder gedragen bezorgdheid. Met de voorbije energiecrisis hebben gemeentebesturen de openbare verlichting ‘s nachts gedoofd. De duisternis heeft echter ook een biologische functie, voor mens en dier. Tijdens dit STEM-café richten we ons op amateursterrenkunde, maar gaan we ook in op de bekommernissen van het publiek. Kom je mee discussiëren in Pand10? Welkom! 

Geplaatst in Geen categorie | Comments Off on Nacht van de Duisternis: zaterdag 14 oktober

Lezing: “Ruimteweer”

door Stijn Calders van het belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie

Geplaatst in Geen categorie | Comments Off on Lezing: “Ruimteweer”

Zonnekijkdag 2023: geannuleerd

Op zondag 2 juli hadden we graag naar onze eigenste ster gekeken! Helaas beloven de voorspellingen slechts schaarse opklaringen.

De activiteit in de Tuinen van Hoegaarden wordt daarom geannuleerd. Jammer -maar er komen nog gelegenheden waarbij we onze zon kunnen observeren.

Geplaatst in Geen categorie | Comments Off on Zonnekijkdag 2023: geannuleerd

1 juni: Kurt Christiaens

Kurt Christiaens werd op 12 jarige leeftijd hopeloos verliefd op de sterrenhemel en wou het vooral allemaal zelf zien en beleven. Het observeren en het vastleggen van die observaties werd de rode draad doorheen decennia van observeren. In de jaren 80 van vorige eeuw zette hij zijn eerste stappen met een 5cm telescoop en later met een klassiek ‘Elfje’. Maar zijn echte grote liefde vond hij in deep sky en Dobson hype van de jaren 90. In die periode stond hij aan de wieg van de ‘VVS Werkgroep Deep Sky’ en het magazine ‘Distant Targets’. Jaren later, met een oprukkende lichtpollutie en de beperkte mogelijkheden om donkere plekjes op te zoeken, werd de interesse geprikkeld door de steeds gevoeliger wordende camera’s. Met een 15cm Newton werden vanuit de achtertuin deep sky objecten in detail gefotografeerd. Daar kon geen grote Dobson meer tegenop. Een boeiend verhaal van echte passie en aanpassingsvermogen.

Jeugdhuis ‘t Paenhuys, 20u ; vrije toegang

Geplaatst in Geen categorie | Comments Off on 1 juni: Kurt Christiaens

Lezing ‘Visueel waarnemen’

Op dinsdag 9 mei bent u welkom op de lezing ‘visueel waarnemen, de geheimen ontrafeld’ door Wim de meester, een fervent waarnemer onder donkere locaties. vrije toegang.

Geplaatst in Geen categorie | Comments Off on Lezing ‘Visueel waarnemen’

20 april: Peter Grognard (Hoegaarden) over

Welkom op deze ongetwijfeld interessante avond!

Geplaatst in Geen categorie | Comments Off on 20 april: Peter Grognard (Hoegaarden) over

Starparty op zaterdag 25 maart, Roosbeek

Ter gelegenheid van “Earth Hour” of “Het Uur van de Aarde”, stelt Capella zijn teleskopen op voor de kerk van Roosbeek (Boutersem). De straatverlichting wordt gedoofd.

Binnen in de kerk lopen ook allerlei activiteiten zoals; interactieve sessie “Reis door het Heelal”, Demo Teleskopen (bij bewolkt weer), Foto-tentoonstelling, Astro-Experimenten voor de jeugd.

Vanaf 20u doorlopend welkom, vrije toegang. gratis evenement.

info@vvsc

In samenwerking met Hannah Acteum.

Welkom op de derde “starparty” van Hannah Acteum. Ook nu staat VVS Capella Hoegaarden klaar om je in te wijden in de wetenschap van de sterrenkunde. Tuur mee door de telescopen die worden opgesteld ter gelegenheid van Earth Hour. Bij mooi weer staan de telescopen opgesteld op het kerkplein in Roosbeek. In de kerk kom je bij alle weersomstandigheden meer te weten over ons sterrenstelsel – voor de kinderen is er de opstelling van de “kinderkosmos” – en over de lichtvervuiling op de aarde. Er is ‘s nachts namelijk teveel onnodige en slecht afgeschermde verlichting. Dit heeft tot gevolg dat de Melkweg nog nauwelijks zichtbaar is in onze streken, maar ook de impact op de nachtelijke ecologie is erg negatief.

Capella (www.vvscapella.be) is een sterrenkundige vereniging die in de ruime regio Boutersem mensen samenbrengt met eenzelfde passie voor het heelal. Ze wisselt praktische informatie uit over telescopen, fotograferen en waarnemen. Naast acties tegen lichthinder, organiseert Capella lezingen over zwarte gaten en de evolutie van onze sterren en de kosmos. Het ontzag voor de uitgestrekte geheimen van de kosmos, en de positie van de mens in deze, is een passie die de leden van Capella verbindt.

Geplaatst in Geen categorie | Comments Off on Starparty op zaterdag 25 maart, Roosbeek

Komeet ZTF

Een vrij heldere komeet komt binnenkort binnen bereik van onze verrekijkers. Het gaat om komeet ZTF. Vanaf half januari verschijnt ze steeds beter aan de hemel, eerst rond middernacht zichtbaar in het noorden, naar het einde van de maand toe ook aan de avondhemel, ze beweegt dan elke dag wat meer naar het zenit.

Gedetailleerde informatie kan je hier vinden.

Indien de omstandigheden juist zijn (heldere hemel, geen maan), dan kan je deze komeet vinden met een verrekijker en in de beste omstandigheden misschien net ook zichtbaar met goede ogen. Indien mogelijk zet Capella dan enkele telescopen op, inschrijven kan op de starparylijst (starparty@vvscapella.be) – je wordt dan per email verwittigd.

Verwacht niet meer te zien dan een vaag groenig vlekje. Een staart zal allicht enkel fotografisch zichtbaar zijn. In een verrekijker of telescoop zal een klein staartje zichtbaar zijn.

NAchtelijke observaties aan de Marollenkapel
De heldere Komeet NEOWISE door 200mm lens in 2020. Een gelijkaardig beeld kan mogelijk zijn, hoewel ZTF minder helder wordt als Neowise.
Geplaatst in Geen categorie | Comments Off on Komeet ZTF

Volgende vergadering: donderdag 5 januari

Nieuwjaarsdrink en presentatie door Rik Vandekerckhove over “De wetten van Kepler”

‘t Paenhuys, 20u vrije toegang

Geplaatst in Geen categorie | Comments Off on Volgende vergadering: donderdag 5 januari