Salon des Sciences 2019

De vijfde editie van het Salon des sciences in Beauvechain…. en Capella was present met vrijwi!lligers Jean, Urbain en Joost. Overdag was er (weer) volop zonneschijn, met enkle mooie protuberansen. ‘s Avonds een zéér fijne starparty, aan de spotters corner van de luchtmachtbasis. We konden ook een contact leggen met een medewerker van SES Vanderhaeve, één van de grootste lichtpollutie bronnen in onze streek. Het verslag van Bruno: Notre cinquième édition fut un succès ! merci à vous d’être venus – nous étions ravis d’expliquer aux petits et grands les merveilles des sciences.Vous étiez 165 visiteurs l’après-midi et une bonne trentaine qui fut régalé par notre ciel nocturne, les planètes et galaxies pendant l’observation le soir.Nous tenons à remercier surtout les nombreux bénévoles qui ont aidé pour la préparation ou le jour même. Sans vous ceci n’aurait pas été possible… merci !Karen et Bruno

Bijna alle vrijwilligers voor de 5de editie van het “Salon des Sciences”
KLIK OP DE FOTO VOOR MEER FOTO’s
Posted in Geen categorie | Comments Off on Salon des Sciences 2019

Gedeeltelijke Maansverduistering 16 juli

De eclips was bij ons te zien vanaf ongeveer 22 u, de Maan kwam omstreeks die tijd ook op. De laatste wolken trokken nét op tijd weg toen de rode, wazige maan langzaam opklom boven de osstelijke horizon. Een paar wolkenbanden gaven de Maanschijf een Jupiter -achtige aanblik. Prachtig door de verrekijker. De 15 toeschouwers kregen een mooi spektakel te zien. Eén van de gasten was een toevallige trekker die zijn tentje aan de Marollenkapel had opgeslagen. Niet alleen, de verduisterde maan, ook de planeten Jupiter en Saturnus ware juweeltjes. In het begin van de avond was de luchtonrust nog acceptabel en waren er detailes te zien op de schijfjes. Top sfeer activiteit!

Klik op de foto voor meer foto’s!

Posted in Geen categorie | Tagged , , , , , | Comments Off on Gedeeltelijke Maansverduistering 16 juli

ZONNEKIJKDAG 7 JULI 2019

Naar traditie … en de zon was van de partij.

Een drietal speciale H-Alfa kijkers, een Ca kijker, een telescoop in wit licht, een zonneprojectiesysteem…. het was er allemaal. En dus ook de zon, en véél interesse. Een hondertal zonnekloppers passeerden langs de opstelling. De mooie omgeving in de Tuinen van Hoegaarden maakte er ook een fijn namiddag van.

Kijk zelf zeker nooit naar de zon!! Methodes zoals beroet glas of dubbele zonnebrillen etc zijn niet veilig en kunnen leiden tot verblinding.

Klik hier voor foto’s

De zonnekijkdag 2019 was – dank zij de zon en de talrijke aanwezigen – een mooie belevenis.

Posted in Geen categorie | Comments Off on ZONNEKIJKDAG 7 JULI 2019

“Astrofotografie met de Raspberry Pi”

Gunther Fleerackers vertelde alles over dit kleine, krachtige apparaatje, dat de hele technisch afhandeling doet van astrofotografie. En dat voor een kleine prijs! Zo’n 20 geïnteresseerden daagden op voor deze publieke lezing.

Posted in Geen categorie | Comments Off on “Astrofotografie met de Raspberry Pi”

“METIS: het infrarode oog van de ELT”, Wim De Meester

Als medewerker aan het METIS project bracht Wim ons een “inside-story” over de ontwikkeling van dit complexe hoogstandje van infrarood spectrografie. Het instrument van een tiental ton is één van de drie instrumenten die opgesteld gaan worden in het Nasmyth focus van de Extremely Large Telescope. De werken voor die kijker, met een spiegel van 39 meter (!), zijn begonnen in de woestijn te Chili. METIS zou volgens de huidige planning rond 2028 in gebruik worden genomen. Dan wordt deze infrarood spectrograaf “instrumentaal” om de samenstelling van de atmosfeer van exoplaneten te bepalen.

(Klik op de foto voor meer foto’s)

Posted in Geen categorie | Comments Off on “METIS: het infrarode oog van de ELT”, Wim De Meester

ATT Essen 2019: de grootste astrobeurs van Europa!

En ook Capella was vertegenwoordigd en kocht uiteraard de halve beurs op 🙂

Vele bekende gezichten en prachtig materiaal, altijd de moeite!

(klik op de foto voor meer foto’s)

ATT Essen 2019 was weer een echt feest voor de amateur!
Posted in Geen categorie | Comments Off on ATT Essen 2019: de grootste astrobeurs van Europa!

De Toverwijzer Tienen

In de Toverwijzer mocht Capella twee keer les geven over sterrenkunde: woensdag 8 en woensdag 15 mei. Super publiek en enthousiasme alom. Met de telescoop werd naar de kerktoren gekeken, en op dag twee konden we ook de zon zien met projectie. Leuk!

Klik op de foto voor meer foto’s!

Posted in Geen categorie | Comments Off on De Toverwijzer Tienen

M106 door leden Urbain Costermans & Jean Lammertyn

Posted in Geen categorie | Comments Off on M106 door leden Urbain Costermans & Jean Lammertyn

M81 en M82 door lid Gunther Fleerackers

Beeld gemaakt met een 120mm SW Achromat (diafragma 80mm) vanuit Haasrode, 94x120s Canon.
Posted in Geen categorie | Comments Off on M81 en M82 door lid Gunther Fleerackers

VVS Capella neemt deel aan Earth Hour Boutersem

Klik hier voor alle foto’s!

Posted in Geen categorie | Comments Off on VVS Capella neemt deel aan Earth Hour Boutersem