Capella Kalender

Jan
31
Fri
Zwarte Gaten, MIRA Grimbergen @ MIRA
Jan 31 @ 20:00 – 22:45
Feb
6
Thu
Lezing door Prof. Manuel Sintubin (Hoegaarden) @ 't Paenhuys
Feb 6 @ 20:00 – 22:30

NAS Earthrise 1968

“Planeet Aarde, een planeet die tot leven kwam”

Earthrise, 24 december 1968. Meer dan 50 jaar geleden namen de astronauten tijdens de Apollo 8-missie een foto die voorgoed de manier waarop de mens naar de Aarde kijkt. Onze planeet was niet langer ‘maar’ een dorre steenplaneet, net zoals Mercurius, Mars, of Venus. De mens ontdekte een ‘blauwe knikker’, omgeven door een uiterst kwetsbare, flinterdunne atmosfeer die het leven op onze planeet mogelijk maakt.

Deze meer ‘externe’ kijk op de Aarde heeft uiteindelijk aanleiding gegeven tot het besef dat het leven op Aarde zich niet zomaar heeft aangepast aan de veranderende planetaire voorwaarden, maar dat het leven op Aarde een actieve rol heeft gespeeld – en nog steeds speelt – in heel complex spel van terugkoppelingen met de atmosfeer, hydrosfeer en geosfeer om de planeet leefbaar te houden … nu al voor meer dan 3 miljard jaar.

Deze holistische kijk op onze ‘levende planeet’, doet ons ook anders kijken naar de ontelbare exoplaneten in ons universum, en de vraag of deze exoplaneten mogelijk leven huisvesten. En dan ontdekken we meer en meer hoe uniek onze planeet misschien wel is!

Feb
28
Fri
Sterrenkijkdagen 2020
Feb 28 @ 19:00 – Feb 29 @ 20:00
Mar
5
Thu
Publieke vergadering: David Daelman over de ASI Air
Mar 5 @ 20:00 – 21:00
Mar
7
Sat
Amateur Astronomiedag der lage landen
Mar 7 all-day

Amateur Astronomiedag der Lage Landen 7 maart 2020 

Een unieke en geweldige samenwerking tussen Kijkerbouw Gent – Space Expo, en Zenit (Stip Media).

DOEL: Een dag speciaal voor elke amateur astronoom
We willen graag dat dit een dag wordt waar iedereen iets aan heeft. We willen de koukleumers aan het woord laten bvb: mensen die zoveel plezier hebben aan het visueel waarnemen, een stilaan ‘bedreigde soort ?.
We willen niet alleen diegenen met grote telescopen, maar evenzeer de mensen die enthousiast blijven bij kleine instrumenten.
Amateurs die de astronomie beoefenen in hun eentje, mensen die zich ten dienste stellen van wetenschappelijk onderzoek.
We willen de radio-amateurs aan het woord, de spectroscopisten, astrofotografen…maar ook hier weer; niet enkel de ‘top’ maar duidelijk diegenen die heel bescheiden maar enthousiast bezig zijn met hun tak van de hobby.
Ook diegenen die zich liever bezighouden met de theorie laten we graag aan het woord.
Mensen die van hun hobby hun beroep maakten, die hun kennis en sterrenwacht ten dienste stellen van anderen, die een sterrenwacht uitbouwden, mensen die gedreven aan outreach doen, zelfbouwers.
Kortom: de amateur astronoom in al zijn facetten centraal die dag.

Aanwezigen op deze dag krijgen gelegenheid rond te lopen bij Space Expo. Bezoekers van Space Expo kunnen dan weer lezingen bijwonen en bekend raken met vele zo niet alle facetten van Amateur Astronomie.

Amateur Astronomiedag @ SPACE EXPO NOORDWIJK
Mar 7 @ 09:00 – 21:30
Mar
11
Wed
“Zwarte Gaten in de schijnwerper” lezing (Joost, bib Boutersem) @ Bibliotheek boutersem
Mar 11 @ 20:00 – 22:00
Mar
24
Tue
Kleuters GBS Hoegaarden
Mar 24 @ 20:00 – 21:00
Mar
27
Fri
VVS Capella Grandpré Weekend @ Grandpré
Mar 27 @ 14:22 – 15:22
Apr
2
Thu
Capella vergadering: Terugblik op CERN reis
Apr 2 @ 08:07 – 09:07