Astro-Power-Supply

Om te vermijden dat onder extreme omstandigheden de voeding te warm zou worden werd er gekozen een actieve luchtkoeling door middel van een kleine geruisloze (PC) ventilator. Tevens werd een eenvoudige temperatuur schakelaar ingebouwd die er voor zorgt dat de ventilator pas gaat draaien wanneer de voeding een temperatuur van 40°C bereikt. Dat belet dat een constant draaiende ventilator koude vochtige lucht naar binnen zuigt die op het koude aluminium van de voeding en het chassis zou kunnen condenseren. Wanneer de binnentemperatuur echter 40°C bedraagt dan zal er geen condensatie optreden. De luchtinlaat werd uitgerust met een stoffilter.

07-Ventilator 08-Ventilatorrooster 09-Ventilatorfilter

De paneelmeters

Om een overzicht te houden op het functioneren van de voeding en zowel de uitgangsspanning als de uitgangsstroom te kunnen aflezen werd er gekozen voor kleine background verlichte digitale paneelmeters. De paneelmeter die de spanning weergeeft kan rechtstreeks op de 12V voedingsspanning worden aangesloten. Deze paneelmeter is geconfigureerd voor het meten van spanningen tot 19,99 V. Met een voorschakel weerstand kan de background verlichting (ook led) qua  lichtintensiteit worden aangepast.

De paneelmeter die de stroom meet doet dat niet rechtstreeks, maar volgens een afgeleid principe dat is gebaseerd op de wet van Ohm. Het meet de spanning over de meetweerstand die in de stroomleiding is opgenomen. Deze weerstand heeft een waarde van 0,01 Ohm. In combinatie met deze meetweerstand is het paneelmetertje geijkt in ampères.

10-Paneelmeter 11-Meetweerstand

Het instrumentenpaneel

Dit is vervaardigd uit een aluminium plaat van 2mm dik. Ronde uitsparingen werden uitgeboord, rechthoekige uitsparingen werden met een figuurzaag uitgezaagd (een geduldwerkje). Een paneel van 20 x 30 cm is voldoende maar bij Conrad, waar je heel wat onderdelen kunt kopen, vind je zulke platen slechts in 300 x 400 mm.

Het koffertje

Voor aleer een keuze te maken werden alle onderdelen aangekocht en werd er een bestukkingsplan opgesteld, waarbij de exacte afmetingen van de onderdelen konden worden afgepast.

Er werd o.m. rekening gehouden met de diepte van de zekeringhouders, de XLR chassisdelen, de netstroom aansluiting, de ventilator en met de hoogte van de SM-voeding. Er werd voor gezorgd dat de switchmode module niet onder XLR chassisdelen, de zekeringhouders, de led’s en de netstroomaansluiting kwam te zitten zodat deze onder geen beding in contact zouden kunnen komen met de voedingsmodule. De ventilator werd precies boven de voedingsmodule geplaatst om voldoende luchtcirculatie te bewerkstelligen.

Bij het bepalen van de afstand van de onderdelen tot de rand van het paneel werd erover gewaakt dat deze niet tegen de zijwand van het koffertje of tegen de bevestigingsprofieltjes zouden komen te zitten. Na al dat gepuzzel en gepas kon het volgende koffertje worden gekozen:

12-KoffertjeExplorer Case model 2209 – Binnenmaten: 220 x 160 x 95 – deksel: 20 mm – Buitenmaten: 246 x 215 x 112

Het voordeel van deze koffertjes is dat er in de zijwanden uitsparingen zijn voorzien waarin je aangekochte of zelfgemaakte paneelbevestiging haakjes kunt schuiven.

13-Kofferklip_Metaal 14-Kofferklip_Plast 15-Kofferklip_Selfmade

(3)